Ahad, 16 Oktober 2011

demam lagi..

huhuhu..
my little hero demam lagi sekali..
dalam masa 2mgu, my little hero demam 2x...
kesian sangat..

post entry demam yang lepas pon blm sempat buat lagik,
so, gue buat entry utk dua2 sekali ek..
tapi, gue story melalui picxa je la..
simple & ringkas..


demam panas + cacar air..


demam panas 2nd time, selsema + batuk.

tiap kali demam, mesti lidah my little hero ni akan pecah..
so, kesian sgt sbb dia ssh nak menyusu..
maybe sakit masa nak nonyot dan pedih bila kena susu..
but 2nd time ni lagi kesian sbb susah nak menyusu pasal lidah yang pecah + hidung tersumbat..
tp today, nmpk demam dah ok..suhu dah back to normal..
cuma my little hero xmo minum susu..
even dah baek demam..
masuk je mulut, rasa susu dia nak muntah..
huhuhuuuu :'( any1 can help?
mungkin sebab lidah yang pecah belum recover sepenuhnya..
tp air masak+kurma dia boleh pulak minum.


if any mommies yg penah hadapi situasi mcm ni.. please share..
or yg ada pengetahuan ttg perkara ni.. can share too..


5 ulasan:

RJ Beena berkata...

demam nk mbesar kot...kesian khalish..

Mama Iris berkata...

lama jugak demam tu.sabar ye nana..time iyis aritu demam nak dekat 11 hari..check darah kat spital rupenye darah putih dia tinggi..so kena cr antibiotik yang bagus skali..ms tu beli kat private..alhamdulillah..lepas abis antibiotik tu terus sihat.tapi kak aiza wat cmtu gak..balut dia ngan tuala lembab..tdo tak pakai baju..sentiasa lap2 badan ngan tuala lembab..bg suhu turun.

double’S berkata...

beena: ntahla nak ckp..tp teruk sgt demamnya..itu yg kesian..

k.aiza: itu la..dalam masa 2minggu, 2x demam.masa g spital aritu, doc xckp pape pon, bg ubat demam, ubat sapu utk rashes tu then bonjela untuk ulser kt lidah.mmg tgl pampers je, then balut badan dia ngan tuala lembab..sbb suhu dia makin naik..

Mama Iris berkata...

doc bagi bonjela??kat sini doc takde bg bonjela..baby lagi kan..kite pun pedih letak bonjela ni kan budak..doc kat sini suh bg aiskrim perisa vanilla aje kat dia..makan aiskrim pastu mulut dia kebas sbb sejuk kan..terus nak minum susu..nak makan..

double’S berkata...

aah..doc bg bonjela..doc plak tu yg BG..so far ni bby nana ok je pakai bonjela..xde plak dia nangis.hehhee